De 8 beste surfspots in Nederland - Lone Drifters (2024)

Zoek je informatie over surfen in Nederland? Dan zit je hier goed! Hoewel Nederland geen ultieme surfbestemming is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat moet je weten over surfen in Nederland en waar moet je zijn voor de beste surfgolven? Lees snel verder!

Golfsurfen in Nederland? Waar kan dat?

De golven die opduiken voor de Noordzeekust zijn veel kleiner en lager dan de golven voor de Atlantische kust, met dank aan Groot-Brittannië. Toch kun je in Nederland heel goed surfen. Zo hebben we in Nederland dagen waar de zee spiegelglad is en dagen waar lekkere golven binnenrollen doordat de Noordzee zo’n groot oppervlak heeft.

Waar kun je surfen in Nederland? En wat moet je weten als je begint met surfen? Wij hebben de beste surfspots en tips voor je verzameld.

Wanneer kun je surfen in Nederland

Wat betreftde temperatuur in de Noordzee heeft Nederland twee uitdagingen: in de winter kan het zeewatertemperatuur in de Noordzee wel tot 3 graden zakken en het kan soms dagen flat zijn (geen golven). Maar gelukkig hebben wij daar wetsuits voor!

→Lees ook: de wetsuit guide, dit draag je in het water tijdens het surfen

Wanneer kun je het beste surfen in Nederland?

Inde zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden.

De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flaten dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Alssurfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

7x de beste surfspots van Nederland

Golfsurfen in Nederland kun je op een aantal locaties prima doen. Hieronder vind je de beste surfspots in Nederland.

1. Scheveningen: mekka voor Nederlandse surfers

Scheveningen heeft ook een nogal bescheiden reputatie binnen de Europese surfgemeenschap. De lokale bevolking beschouwt het echter als een mekka voor het Nederlandse surfen, waar zwelling en zandbodemstranden elkaar ontmoeten om semi-fatsoenlijke golven te creëren.

Meer surfen in Scheveningen.

2. Noordwijk

Ook Noordwijk is een vette spot om te surfen in Nederland. Maar behalve vind je in Noordwijk ook een levendige surfgemeenschap, met super veel actieve surfers.

De surfscholen waar je terecht kunt zijn:

Van een lezer kregen we ook nog de volgende handige tips

  • Je kunt een biertje halen bij de kustsurfvereniging na hetsurfen
  • Of als je echt wil blijven hangen is de stamkroeg voor surfers van Noordwijk Koffiehuis een goede tip.

3. Wijk aan Zee (IJmuiden)

In de haven IJmuiden breken de golven lekker door de goedgevormde zandbanken. Het is hier net zo goed surfen als in Scheveningen, met een iets minder mooi uitzicht op de zware industrie. Wijk aan Zee wordt ook wel Wijkiki genoemd (naar Waikiki, het eerste surfstrand op Hawaii).

De haven van IJmuiden biedt je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt.

Surftips Wijk aan Zee

Je gear huur je hier bij surfshopOzlines. Lekker opwarmen na het golfsurfen?Drink een lekker warm theetje bij Timboektoe ofAloha aan het strand.

De 8 beste surfspots in Nederland - Lone Drifters (1)

4. Zandvoort

In Zandvoort kun je goed surfen en daar vind je dan vooral mensen uit de omgeving Amsterdam. In Zandvoort breken altijd golven.

Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs goed te doen! Er is veel ruimte om te surfen. Enig nadeel? Er is een stroming. Je moet dus goed terug peddelen als de wind uit het Noorden of Zuiden komt.

Surfscholen in Zandvoort zijn

Beachcamp De Lakens

Heb je zin om in de zomermaanden op een surfkamp aan het strand vlakbij Zandvoort te zitten? Kijk dan ook eens naar dit leuke surfkamp van Travelbase: BeachCamp de Lakens. Slaap in een tent, geniet van welness, surfgear (of lessen) te huur en leuke activiteiten voor jong (en oud). Meer over Beachcamp de Lakens.

Surfles volgen? Bekijk deze toffe surfactie van Actie van de Dag. Voor € 19,95,- krijg je:

  • 2 uur surfles bij Pepsports in Zandvoort
  • 1 uur vrij surfen
  • Inclusief wetsuit, surfboard en instructies

5. Texel: relatief veel golven op de kust

In Texel heb je heerlijke surf en een beetje het vakantiegevoel. Doordat je het oer Hollandse landschap hebt en de Noordzee brengt dat een mooie combinatie. De bekendste surfspots in Texel zijn paal 9 en 17.

Surfscholen Texel

Meer over Texel (en surfen)

6. Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee vind je een lekkere, open beachbreak zonder vorm en kracht. Hoop op NW-zwellingen en slappe wind om de kiteboarders af te schrikken.

7. Zeeland: golven in overvloed

Als je op zoek bent naar de perfecte plek om te surfen, dan zit je goed in Zeeland. Met veel golven en wind is het een waar paradijs voor (golf)surfers. Langs de kustlijn vind je prachtige surfstranden, surfscholen en leuke beachbars. Leren golfsurfen in Zeeland kan heel goed bij Domburg, één van de beste golfsurfspots van Nederland.

Surfscholen Zeeland

Lessen in golfsurfen in Zeeland kun je bij SportschoolDomburg krijgen.

10 spots die chill zijn om te surfen in oktober

Tips voor surfen in Nederland

Handige websites voor het ‘surfweer’

De voorspellingen voor surfen in Nederland kun je tegenwoordig gelukkig op een aantal websites bijhouden. Houd de volgende websites in de gaten om een betrouwbare weersvoorspelling te krijgen voor het surfen:

Tip: Op Surfweer.nl kun je je trouwens ook opgeven voor een cursusmeteo training. De meteotrainingis een cursus waarbij je weerkaarten, boeigegevens, getijgrafieken op een leuke manier leert lezen en onder de knie krijgt. Is het dan eindelijk goed surfweer in Nederland?En ga er dan maar niet vanuit dat je alleen in het water ligt, vooral in Scheveningen niet. Elke surfer wilt natuurlijk genieten van de golven die we in Nederland krijgen. Op wereldniveau kun de golfvoorspellingen bekijken opMagicseaweed. Per bestemming zie je hier de golfhoogte, de -richting en ook nog eens per maand.

Hoe moeilijk is surfen?

Golfsurfen kan best moeilijk zijn. Je moet balans kunnen houden en het kan dan wel even duren voordat je kunt staan.

Ga je wat dieper en wil je grotere golven pakken, dan zul je ook andere skills moeten leren zoals een turtle duck en je moet het water goed leren kennen.

Beginnen met surfen? Neem een surfles

Ga je beginnen met surfen? Neem dan eerste een les. Dat is voor jou en voor andere surfers het veiligst. Sommige surfscholen lenen ook geen andere surfboards uit behalve foamboards als je nog niet kan surfen. In de surfspots hieronder hebben we daarom ook een paar surfscholen genoemd waar je een surfles kunt nemen.

FAQ

Wat zijn de beste surfspots van Nederland?

Scheveningen, Wijk aan Zee, Zandvoort, Texel en check de rest hier

Wanneer kun je het beste in Nederland surfen?

Surfen in Nederland? Inde zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden. De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flaten dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Alssurfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

Wat voor wetsuit draag je in Nederland?

Vanaf warmere temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan.Lees meer over welke wetsuit je in Nederland het beste kun dragen. Waar kan ik indoor surfen in Nederland?
En vind je het buiten te koud? Dan kun je in Nederland ook indoor golfsurfen bij Down Under in Nieuwegein.Down Under in Nieuwegein is de (enige) plek in Nederland waar je binnen kunt surfen op de indoor wavesurfer. 1 uur wavesurfen kan al vanaf€ 21,50.

De 8 beste surfspots in Nederland - Lone Drifters (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5598

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.